Om mig

Jag heter Maria Bom, är upphovskvinna till tre barn, tre barnbarn, och snart sex utgivna böcker. Barnen kom för länge sedan och första boken (romanen Om natten är samma himmel mörk) blev utgiven år 2014. Sedan dess har det kommit fyra barnböcker. I december 2021 ger Studentlitteratur ut min bok om skrivandets läkande effekter och om att hålla i skrivargrupper. Den är tänkt för dem som vill leda andra i skrivande, men passar också för den som vill upptäcka skrivandet som en metod för personlig utveckling eller läkning för egen del. “Skriva- om att arbeta utifrån biblioterapeutisk grund” heter den. Läs mer under “Mina böcker“.

Skrivandet alltid funnits genom mitt liv. Ibland pockande och envist, ibland tyst och mer svårt att få tag på. Jag har totalt tre års heltidsstudier inom skrivande, senast en kurs i “Det biblioterapeutiska arbetssättet” på Ersta Sköndal Bräcke högskola, och en utbildning i att skriva barnlitteratur på Växjö universitet 2019. Jag jobbar som bibliotekarie på Ryhovs sjukhusbibliotek där jag bland annat har biblioterapeutiska skrivargrupper för patienter och för personal. Tidigare jobbade jag som sjuksköterska.

Att skriva en roman eller en fackbok kräver envishet. Sätta sig dag efter dag och fortsätta följa de där orden som vill ut. Eller som ska ut, men inte vill.

Att skriva av sig kräver däremot inget annat än några minuter i stillhet, ett block och en penna, och det är kanske det mest omvälvande och utvecklande skrivande man kan ägna sig åt.

Jag målar också ibland. Gärna abstrakt, det är som poesi, det finns någonting under ytan där, i lagren av färg, och mellan raderna.

Min blogg är för tillfället vilande då annat (och andras) skrivande har prioritet just nu.

Foton jag använder är mina egna eller tillfrågade vänners, alternativt nedladdade från sidor som tillåter fri användning.

 

IMG_3772

IMG_3770

“Man vill att någon ska fråga hur det gick”

Acryl på canvas- Maria Bom