Annie, Lotta och jag

by miobrev

fullsizeoutput_15a2

Om jag får frågan om vilken bok som betytt mest för mig har jag ett absolut självklart val, ingen annan kommer ens i närheten. Lotta på sjukhus. Boken fanns på barnsalen på avdelning 53, plastik- och handkirurgen, regionsjukhuset i Linköping och det var en oerhörd lycka att den hittat dit. Barnsköterskorna fick läsa den för mig om och om igen. Jag blev trygg av den, jag kände mig glad av den, jag identifierade mig med den och jag fick tröst, den var min själsliga medicin när dagarna blev många och ibland otrygga, långt från mamma och pappa. När jag nu tittar på den tycker jag att den är nästan skrattretande typiskt tidsdokument från sextiotalet. Det handlar inte alls om att gå in i en värld av lek, sagor, färger utan den är ett pedagogiskt sätt att lära barn vad sjukhus är och vad man får göra där och vad man inte får göra där, exempelvis sjåpa sig. Texten är full av käcka beskrivningar av hur provtagningar görs utan att det känns alls, och hur fort det går över när man längtar efter mamma på kvällen, bara man får sin nalle, hur bra det är med sjukhus och läkare så att vi kan bli friska.

IMG_0068

Vad vill jag med mina egna böcker om en flicka på sjukhus? Jag vill att de ska säga sjåpa dig, protestera, lek, fantisera, börja skolan, bli kär i vem du vill, skratta, ljug lite om du behöver det, men berätta hur det känns, och håll inte några tårar inom dig för att vara duktig. Var ett helt vanligt barn, var dig själv. Din mamma och pappa behöver du inte trösta, de är vuxna och klarar sig bra utan att du tar hand om dem. Vissa av dina dagar är jobbigare än dina kompisars, vissa är roligare.  Jag vill visa barnens rätt att få fantisera, glömma bort, låtsas, använda böcker, leksaker, teater, skapande. Barnens rätt att behålla sin inre kärna av kreativitet och lust.

Därför har böckerna inga pekpinnar eller ens informativ text om vad som händer på ett sjukhus, de är bara vanliga barnböcker om vanliga barn som råkar vara på sjukhus. Känner du någon som skulle uppskatta en sådan bok, eller någon som jobbar med barn, kanske på sjukhus, kanske på något annat ställe, så hör av dig. Böckerna finns också att beställa på Idus förlags hemsida, på nätbokhandel och i några bokhandlar. De finns också på många bibliotek.

38504063_1826855647390448_3896655129935347712_n

Ett barn i kontakt med sin kreativitet är bland det finaste man kan se.

FullSizeRender (7)

Konst och litteratur är ett sätt att försöka förstå livet.

IMG_1672