Om mig

Jag heter Maria Bom, är upphovskvinna till tre barn, ett barnbarn och en hel del ord sammansatta till berättelser. Barnen kom för länge sedan och första romanen (Om natten är samma himmel mörk) blev utgiven på Idus förlag år 2014. I augusti 2015 och november 2016 kom barnböckerna “Morfar har berättat” och “Annie och Den Andra”. Det är en planerad serie om Annie, sex år. Läs mer under “Mina böcker“.

Genom mitt liv har skrivandet alltid funnits. Ibland pockande och envist, ibland tyst och mer svårt att få tag på. Jag har tre års studier inom fältet skrivande. Utöver det är jag utbildad sjuksköterska, bibliotekarie och informationsvetare.

Att skriva kräver envishet. Sätta sig dag efter dag och fortsätta följa de där människornas liv som vecklar ut sig framför mina ögon, i berättelsen. Fortsätta leda dem. Då och då är det magiskt, när det händer saker jag inte själv vet om. När jag berättar för mig själv samtidigt som jag skriver. När jag känner igen att det är jag som skrivit, men ändå inte riktigt.

I somras bestämde jag mig för att ta tjänstledigt, flytta från Stockholm till en stuga i Dalarna för att få möjlighet att satsa på skrivandet, frihet att styra min tid och tystnad för att låta mina tankar och idéer få utrymme. Det är stort, dagarna är kreativa och kvällarna fulla av möjligheter.

Jag målar också ibland. Gärna abstrakt, det är som poesi, det finns någonting under ytan där, i lagren av färg, och mellan raderna.

Här på bloggen skriver jag om det som går ihop sig och det som inte gör det. Jag vill att hela livet ska få plats här.

Foton jag använder är oftast mina egna eller tillfrågade vänners, alternativt nedladdade från sidor som tillåter fri användning. Om någon undrar.

När man är mitt uppe i en historia är det ingen historia alls. Bara något tilltrasslat, ett undertryckt vrål, en förblindelse. Det är först efteråt det blir en historia över huvud taget, när man berättar den för sig själv eller för någon annan.

Sarah Polleys pappa (den ledsagande berättarrösten i dokumentären “Stories we tell”)

IMG_3772

IMG_3770

“Man vill att någon ska fråga hur det gick”

Acryl på canvas- Maria Bom