6 december. Vilka färger hade din barndom?

by miobrev

Minns du den i färg eller svartvitt?

8067326535_e1b240999a_z

Sjukhusminnena från min barndom är i gråskalor. Vitt. Rostfritt. Grått. De gröna sterila dukarna är undantag i min svartvitt paketerade sjukhusvärld.

 

14153367554_018df5b608_k

De gamla tanterna utanför Konsum var svartvita. De som bet ihop munnen och rynkade pannan så man inte visste om de var ledsna eller arga.

 

11859974186_448da5aaa6_z

När jag gick hem efter scouterna och inte fick sällskap och det snöade så att snoret rann och jag inte hade någon näsduk och den blöta lovikkavanten gjorde att det sved under näsan när jag torkade. Då var det vit snö, svart himmel och grått i luften.

 

20134017783_eb4cd34271_k

Utflykterna till Tahesjön är i färg. Vattnet som skiftade färg beroende på vädret. Mamma bredde ut vårt lapptäcke och vi tömde kassen med badringar, baddräkter, badrockar och sandleksaker i en hög bredvid. Mamma suckade och vi sprang i vattnet. Brorsan först, jag efter och sist en ilsket fräsande, lite rund lillasyster som sprang på tå, som om det skulle få henne att bli större eller åtminstone snabbare.

 

18650841081_10a00b7fc6_k

Mormors och morfars trädgård vid älven har milda färger, mjuka pasteller och bakom färgerna ligger dofter från alla fruktträd och buskar. Var det alltid sommar? Minnena är målade i sommarsolens ljus, jordkällarens röda, fruktträdens vita och krusbärens krispigt grönvita toner. Och glasverandans gröna fönster.

 

16354251797_8d679c13d0_k

Kvällen då himlen brann ringde telefonen. Det var ganska sent och mammas syjuntetanter hade åkt hem. Hon stod i hallen med den grå luren i handen. Jag kände ända in i benen att det var något som var fel. När hon lagt på sa hon “Stallet brinner.” Jag sprang in i vardagsrummet och tittade ut och hela himlen var rödfärgad. Farligt orange. Och inuti mig pulserade frågorna. Jag och min kompis var de sista där den kvällen. Skulden (som inte var vår) var svart. Det blev polisutredning och vi blev hörda. Alla ridskolehästar brann inne. Vi var många som letade hästskor där sedan. Mätte och funderade på om den var för stor att vara Ladies, kanske Dominos? Det är ett minne i eldens obevekliga färg.

 

8686152083_7da83da466_k

När pappa lärde mig att tälja sälgpipor var gläntan grön med hav av vitsippor. Knivens skaft var rött. Sälgpipans ljust brungrå bark skars och efter ett envist knackande kunde man försiktigt få fram  den väldoftande vita pinnen under.

Vilka färger kommer dina minnen från idag ha, en gång i framtiden?

Foto:Fantastiska Rickard Taubner (https://www.flickr.com/photos/mrpianoman)