Topp fem på ångerlistan

by miobrev

IMG_3240

Människor som vet att livet är på väg att rinna ut verkar alla ha ganska många tankar gemensamt om vad de önskar de gjort annorlunda, tyvärr är det då oftast för sent för dem. Men vi, som förhoppningsvis har fler dagar kvar, har alla möjligheter att dra lärdom av deras erfarenheter. Nu! Vi kan liksom kika i facit, innan vi gör fel. Innan det är för sent att ändra på något. Är inte det otroligt? Borde vi inte använda oss av den möjligheten?

Sjuksköterskan Bronnie Ware som i många år arbetat med människor i livets slutskede bestämde sig för att intervjua dem, hon frågade bland annat vad de ångrade i sitt liv och vad de hade velat göra annorlunda om de fått chansen. Detta resulterade i boken “The top five regrets of the dying”. Här är de fem vanligaste sakerna som man ångrade, i turordning:

  1. Jag önskar att jag hade haft modet att leva ett liv som var mer sant mot mig själv och inte det liv andra förväntade sig av mig. 
  2. Jag önskar att jag inte hade jobbat så mycket.
  3. Jag önskar att jag hade haft mod nog att uttrycka mina känslor.
  4. Jag önskar jag hade hållit kontakten med mina vänner.
  5. Jag önskar att jag hade tillåtit mig själv att vara lyckligare. 

Vad tror du att du skulle ångra när din tid är slut, och ännu mer intressant; vad är du beredd att förändra här och nu?

Detta är så intressant att jag vill fundera lite mer på vad som kan ligga bakom varje punkt och vad den skulle kunna innebära för oss, som fortfarande har tid kvar. Jag kommer återkomma med en serie texter där varje rubrik får en bloggpost.

En dikt av den store argentinske författaren Jorge Luis Borges kan få spinna vidare på dessa tankar så länge:

Om jag kunde leva om mitt liv, skulle jag försöka begå fler misstag i nästa.

Jag skulle inte försöka vara så perfekt, jag skulle slappna av mer.

Jag skulle vara dummare än jag har varit, jag skulle naturligtvis ta väldigt få saker på allvar. Jag skulle vara mindre hygienisk, ta fler risker, resa mer, se på fler solnedgångar, bestiga fler berg och simma i fler floder.

Jag skulle besöka fler platser där jag aldrig har varit, äta fler glassar och färre bönor, jag skulle ha fler verkliga och färre inbillade problem.

Jag var en sådan där person som levde förnuftigt och fruktsamt varje minut av mitt liv; det är klart att jag hade glädjestunder. Men om jag kunde gå tillbaka skulle jag försöka ha enbart lyckliga stunder. Om ni inte vet det, så är det som livet består av, enbart av stunder och ögonblick, missa inte nuet.

Jag var en av dem som aldrig gick någonstans utan en termometer, en varmvattenpåse, ett paraply och en fallskärm; om jag kunde leva igen skulle jag resa lättare.

Om jag kunde leva igen skulle jag börja gå barfota i början av våren och fortsätta med det till slutet av hösten.Jag skulle åka mer karusell, se på fler soluppgångar, och jag skulle leka med fler barn, om jag återigen hade livet framför mig.

Men ni ser, jag är 85 år, och jag vet att jag håller på att dö.

IMG_3241