15 december. Kintsugi – golden repair

by miobrev

Kintsukuroi

Kintsugi eller Kintsukuroi är ett japanskt konsthantverk där man reparerar trasig keramik med sömmar av guld. Lagningen gör föremålet ännu vackrare. Det blir fulländat, inte trots att utan för att det är skadat och omsorgsfullt och försiktigt reparerat. Det är en lång och svår process, men resultatet värderas högt.

Jag tycker det är en inspirerande metafor för att hantera de gånger vi känt oss brutna av livet eller andra människor. Det är en påminnelse att hitta guldet inom oss själva och använda oss av det. Resultatet kan bli vackrare och mer värdefullt än vi kan ana när vi står i skärvorna av det vi trodde var så starkt. Det kan också säga något om att inte gömma sprickorna, utan låta dem synas, till och med lysa.  Att vi kan skapa ett vackrare liv utifrån livets brustna delar, och ärren blir möjliga konstverk.

 

“There is a crack, a crack in everything. That’s how the light gets in.” Leonard Cohen, Anthem