19 december. Johnny Cash och paradiset

by miobrev

“This morning, with her, having coffee.”

14144464452_a2ec75c3dc_k

Citatet ovan kommer ifrån Johnny Cash när han blev ombedd att beskriva paradiset.

Paradiset. Ordet härstammar från ett persiskt ord, pairidaeza, som betyder trädgård eller park. Det är ett namn på en idealserad plats vars existens är positiv, harmonisk och tidlös ( … ) Paradiset är en plats för tillfredsställelse. (Wikipedia)

Från att från början ha betecknat Edens lustgård, dvs världen före syndafallet utvidgades ordet med tiden till att syfta på himlen, platsen dit man kan komma efter detta livet. Vi vet varken varifrån vi kommer eller vart vi ska. Som en präst jag känner sa: Om någon säger att han vet vad som händer när vi dör, så lägger jag benen på ryggen och springer, för den personen ljuger. Ingen vet. Vi kan bara tro.

Så paradiset som plats före eller efter vår levnad är en tolkning, men Cash hade upplevt det i något annat. En vardaglig enkel situation mitt i livet. Paradiset i betydelsen “positiv, harmonisk och tidlös existens” är möjligt här och nu. Inte då, inte sen. Nu. Paradiset som det som uppstår mellan människor i stunder av fullständig harmoni. Paradiset som känslan av flow i ett skapande av något slag. Total koncentration, fokus, tillfredställelse. Paradiset som en musikupplevelse. Som tillfredställelsen i att gå runt och släcka ned det tysta hemmet efter en bra dag. Paradiset som en kopp kaffe med henne eller honom på morgonen. När tankarna är på samma plats som kroppen. Då det som finns är allt som behövs. Där kan vi uppleva positiv, harmonisk, tidlös existens” och det ger lycka.

Det är några dagar kvar till jul. Det är så lätt att hela tiden vara några steg fram hela tiden. Idag ska jag… nu måste jag… när jag är klar med det här måste jag skynda mig att… Men när ska jag…? På så sätt är vi aldrig riktigt där vi är. Så min utmaning idag är att försöka låta tankar och kropp vara på samma ställe hela tiden. Hela dagen. Kokar du knäck så koka knäck. Känn doften, rör med den mjuka träskeden i den kokande smeten och hör bubblorna. Var inte i skinkgriljeringen just då. Se sakerna. Struntar du i julen så strunta verkligen i den. Stoppa tankarna som kommer och säger “alla andra som…” Du har ditt. Var där i det som är där.

Julmusik på radion och tre hyacinter. Det räcker för att få julstämning. Det räcker ända till paradiset. Ta det lugnt.

e9e34d5c-c335-43ba-bbbe-3f645fd94d9f

Foto ovan: Rickard Taubner (https://www.flickr.com/photos/mrpianoman/)