Spegeln, musan och mentorn

by miobrev

Tre personer bör du försöka ha i ditt liv. Spegeln, musan och mentorn.

Spegeln

Evgeni Zotov

Spegeln. Vem säger sanningar till dig? Vem hjälper dig att hålla fokus, påminner dig om vad du sagt att du vill och ska göra? Vem drar dig tillbaka när du tappar greppet eller släpper ditt arbete och far ut i undanflykter? Vem punkterar dina ursäkter och får dig att se sanningar om dig själv? Vem ställer frågorna som gör att du ser på dig själv på ett nytt sätt? Vem påminner dig om att hålla fast vid dig själv, när omgivningens applåder eller kritik får dig att gå vägar du inte vill? Spegeln lyssnar inte på dina ursäkter utan hjälper dig att hålla koll på din inre kompass, hålla fokus, vara sann. Har du en Spegel i ditt liv som vågar avslöja när du försöker lura dig själv? Försök hitta någon som är stark nog att säga sanningar. Försök att vara stark nog att ta emot en sådan person.

Musan

Elvin

Musan. Vem inspirerar dig och får din kreativitet att flöda? Den som gör att du kan höja blicken och fylla på dina batterier? Vem ger dig lust till det du innerst inne vet att du älskar? Vem tror på dig och får dig att gå okända (och ibland obehagliga) nya vägar med ditt skapande, skrivande, din konst eller ditt liv? Vem ger dig tro att du kan göra nytt, som ger din längtan ett uttryck? Vem lyfter på stenar och utforskar världar med dig? Vem säger Jodå! Se här… när andra ifrågasätter dig och din längtan? Den som får din tro att växa tills du fylls av ja, ja, ja!  Vem ser möjligheter som självklara? Ta musan i handen och lyft långt ovanför allt och ända in i botten av dig själv.

Mentorn

Mariyan Dimitrov

Mentorn. Vem hjälper dig att lysa upp en liten bit framåt på vägen? Du behöver sällan se hela, kanske inte ens ha full koll på målet, men du behöver veta var du ska placera ditt nästa steg för att inte bli stående stilla. Vem kan hjälpa dig att se en liten bit framåt, kanske även bakåt, på din väg? Vem har perspektiv och erfarenhet? Det behöver inte vara en som har svar på alla frågor, men en hjälp att inte stanna när du stöter på problem, utan undersöka dem istället, någon som hjälper dig att vrida och vända på dem. Rikta ljuset. Ställa rätt frågor. En vägledare. Här är en väg, kan den vara din?

*

Det är en stor lycka om man har dessa resurser i sitt skrivande, sitt konstnärliga skapande och/eller i sitt liv. Det är så viktigt att vi genast behöver tänka på hur det här ska bli möjligt. Saknar vi de här personerna? Kan vi leta upp dem i vår bekantskapskrets, bland vänners vänner? Räcker det att finna dem i litteraturen, i konsten, i historien eller i omvärlden? Om de finns nära oss, uppskattar och använder vi det? Har vi talat om vad de betyder för oss?

Vem kan jag vara i någon annans liv?

IMG_4408

 

(Foto Flickr: Evgeni Zotov, Elvin, Mariyan Dimitrov. Det nedersta är från min vistelse på Strand)