Bytt är bytt

by miobrev

Helst beaktar jag faktiskt möjligheten
att tillvaron har sitt berättigande.

Av Wislawa Szymborska, ur Utopia

 

Uzes night

I natt sprang jag barfota på blöta mjuka stengator till huset jag bytt till mig via nätet. Regnet öste ner och den lilla franska staden hukade sig under blixtarna och åskan, men det kändes som ett vänligt oväder, regnet behövdes efter lång torka.

Ett mail och ett “Ja, tack” den där ensamma snöiga januaridagen i vintras, så var semestern ordnad. Hembyte. Inga pengar inblandade, du får bo gratis hemma hos någon samtidigt som den personen lånar ditt hem. Man kommer överens om vad som ingår; lakan, handdukar, cyklar, bilar, barnens leksaker, husdjur, farmor… det finns inga regler mer än de man själv bestämmer. Sedan tar man sig dit på billigaste, mest bekväma eller roligaste sätt, beroende på önskemål och möjlighet.

Så nu vandrar jag på nya stigar i ett lantligt Provence i en stad jag inte visste fanns. Jag dricker ur vackra dricksglas och plockar fram udda keramikskålar till det sidenmjuka gamla köksbordet, i stenhuset jag fått låna.

Och i min lägenhet i Stockholm bor en fransyska i tre veckor, i sitt liv valde hon att upptäcka det nordiska. Hon njuter av svalkan och regnet i Sverige efter många veckor med en bra bit över trettio grader i sin stad. Hon sitter på caféer och tittar på människor, upptäcker museer, skärgården, slott och den svenska husmanskosten.

Verkligheten innehåller trådar av möjligheter. Att ta tag i dem och försöka göra något bra av dem. Låta dem löpa genom det enda liv man har. Det önskar jag.

IMG_3806IMG_3917UzesFoton: Robert Stopp