Nä?

by miobrev

IMG_2668

Midsommar. Mitt i. Skulle det här vara mitt i sommaren? Den har väl inte riktigt börjat än? Sommaren ska väl komma sedan, med lust och färgring stor. Med värme och bad och långa kvällar utomhus. Med sovmorgnar och dopp i varmt vatten. Eller i kallt. Och visst ska det vara rabarbersaft och rabarberpaj och kaffe i en trädgård? Det ska väl också vara Sommar på radion och tid att lyssna. En oändlig räcka dagar, en semester som är lång så lång att man ännu inte börjat fundera över om hur det ser ut på andra sidan. Böcker i travar, grillkol på grillen och filtar omkring solbrända kroppar och ännu en ledig dag i morgon. Svalor som myggorna tar. Eller myggor som svalorna tar. Kvällar ljusa som dagar och nätter som aldrig tar slut…

Eller.

Regn. Och tio grader. Och halvdager på grund av moln tjocka som duntäckena i Österrike. Och husvagnar med småbarn och ingen vill gå ut, men alla vet att går man inte ut så går det inte bra. För vagnen är liten och bebisens röstresurser är stora och huden knottrar sig inte av solsveda utan av tio grader ute och ständigt fuktiga strumpor, eftersom stövlarna inte fanns i garderoben när det var dags att slänga in det sista för att snabbt komma iväg innan värsta trafiken. Men midsommar är det, och kanske lättar det en aning där borta? Kanske skulle det vara gott med en påtår till och en till och en till. Och se nu är klockan snart tre och vi går väl ändå ut och ser på när de reser stången? Det är ju skönt att slippa vara med och plocka blommorna i alla fall.

Natten är ljus. Klockan fyra vaknar bebisar och vill äta. Och vill vara vakna. Och vill inte ligga i den uppbäddade dubbelsängen utan bäras omkring, vilket är svårt på två kvadratmeter golvyta. Och det enda att göra är att ta vagnen, och regnskyddet, dra på regnrocken och gå ut. Hoppas på att en promenad kan få bebisen att somna om. Klockan 4.47 går solen upp. Det är en ny dag.

Och aldrig är det mer sommar än just nu. När det regnar på förtält och i midsommarkranshår. När det klafsar i sandaler och kaffet dricks i bilen på en överfull parkeringsplats vid en sjö. När bruduppsättningar blåser ner och foton får tas inomhus. Det är då det är sommar. Riktig svensk sommar. Också. Och man får inte missa det. Att det är sommar nu. Också.

IMG_2863