Inte Astrid precis, men Annie

by miobrev

“Hurdan ska en bra barnbok vara? Om du frågar mig, så kan jag efter mycket grubbel svara: Den ska vara bra.” Astrid Lindgren

Dagens text hänger ihop med gårdagens text. Det där med att använda sina erfarenheter och göra något av dem. För ett tag sedan blev jag tillfrågad om jag ville skicka ett bidrag för att tävla om att komma med i en antologi, tema “att börja skolan”. Flera författare skulle alltså skriva om samma ämne i en och samma bok. Jag funderade på hur jag skulle kunna göra något som var annorlunda, något som skiljde sig ifrån de andras. Hur skulle min berättelse kunna sticka ut bland mängden bidrag? Jo, tänkte jag, kanske genom att använda mig själv och skriva personligt. Jag vet hur det känns att missa saker för att man ligger på sjukhus. Livsviktiga saker som skolresor och klassfester och… Att börja skolan! Så kom boken till. Den handlar om Annie som inte kan börja skolan eftersom hon ligger på sjukhus. Men så händer något mycket överraskande. En hemlighet.

Den blev antagen till antologin men mer än så, den blev erbjuden ett förlagskontrakt för att bli en egen barnbok, med illustrationer av skickliga Johanna Magoria. Ikväll fick jag boken för korrekturläsning och i augusti kommer den ut.

Jag är så glad över att få göra det här. Barnets röst är stark och lätt att lyssna till när jag skriver. I den här boken är det Annie som berättar. Jag hoppas hon gör det bra, så att det blir som Astrid sa att barnböcker ska vara. Bra. Helt enkelt.

bok