Viktor Frankl, att finna en mening och skamlösa violer

by miobrev

 ”Love is the only way to grasp another human being in the innermost core of his personality” Viktor E Frankl

Tänk dig den svindlande tanken att det aldrig har funnits och aldrig mer kommer att finnas någon annan människa genom tidernas tider som är precis som du. Din historia är din, endast din. Det är bara du som tänker dina tankar, bara du som är med om exakt det du är med om, bara du som möter precis de människor du möter vid exakt de tillfällena, och bara du som har dina förutsättningar, gåvor, sammanslagda kunskaper och erfarenheter. 

Jag vet inte vad det betyder, men visst borde det betyda någonting? Kanske någonting alldeles speciellt. Kanske är det just du som, med dina speciella erfarenheter, fullt kan förstå en annan människa. Kanske är det just du som får en speciell magkänsla då någon annan berättar om något. Kanske är det bara du som kommer på den där briljanta idén, repliken, omtänksamma handlingen för att du är den som råkar ha de spåren öppna i hjärnan eller hjärtat. 

I min bok ”Om natten är samma himmel mörk” brottas huvudpersonen mycket med känslan av meningslöshet. Finns det överhuvudtaget en mening eller är allt bara en slump, är världen densamma om en person finns eller inte? 

För ett par veckor sedan fick vi alla höra om en ung kreativ, framgångsrik människas självmord, och mina tankar har rört sig omkring vad som gör ett liv meningsfullt. Det är uppenbarligen inte talang, yttre framgång, ett livligt och briljant intellekt. Det handlar om annat. Jag känner nu när jag skriver att jag rör mig på djupt vatten, det här är svåra frågor, jag har verkligen inga svar, bara frågor, möjligen tankar, men jag försöker fortsätta. Jag tar hjälp av en intressant person. 

Livet måste ha en mening skrev den judiska psykoterapeuten och läkaren Viktor Frankl i boken med samma namn. Redan som ung intresserade han sig för människors existentiella tomhet och publicerade flera artiklar om att han såg det som människans grundläggande behov och drivkraft, att finna meningen i sitt liv. 

Han hade skrivit ett i stort sett färdigt bokmanus om sina idéer uttryckt i en terapiform som han kallade Logoterapin, då han, tillsammans med sin fru och sina föräldrar deporterades till koncentrationslägret Theresienstadt och vidare till Auswitch-Birkenau. Hans manus förstördes. I förintelselägret fick han verkligen testa sina egna tankar empiriskt på ett alldeles outhärdligt och högst ofrivilligt sätt. Vad byggs människans  identitet och självrespekt på?  Vad gör människan till en unik, värdefull och oersättlig varelse? Hur kan människan överleva i dessa vidriga förhållanden utan att tappa förnuftet? Vad gör att vissa människor till och med kan finna en mening med ett till synes meningslöst liv när andra ger upp? Vad får människan att ibland kunna uthärda nästan vad som helst? 

I lägret insåg Frankl att också i värsta tänkbara miljö, finns möjlighet för människan att upphöja sig över det fruktansvärda. Men han såg också att existensiell ångest i högsta grad kunde få en människa att släppa taget om sig själv och förlora hoppet.

När kriget var slut var han den enda överlevande i sin familj, han hade suttit i lägret i fyra år. Han berättade senare att han under tiden i lägret såg som sin egen personliga mening att återställa manuset som togs ifrån honom då han tillfångatogs. Att skriva en bok om vad han trodde kan ge människor en känsla av mening och att arbeta fram hjälp för dem som inte på egen hand lyckas finna sitt livs mening blev den uppgift han överlevde för.

Viktor Frankls bok trycks ständigt i nya upplagor och har sålt i över 13 miljoner exemplar. Han skrev totalt över trettio böcker och höll föreläsningar runt om i hela världen. 

Att en människa som upplevt det mest grymma man kan tänka sig, någon som berövats sin rättmätiga frihet och tvingats leva under fruktansvärda förhållanden, sedan kan ägna hela sitt liv åt att beskriva människans storhet och mening, är så svårt att förstå. 

Att meningen kan finnas även i en situation man inte önskar men befinner sig i, beskriver han med ett exempel från sin mottagning:

Once, an elderly general practitioner consulted me because of his severe depression. He could not overcome the loss of his wife who had died two years before and whom he had loved above all else. Now how could I help him? What should I tell him? I refrained from telling him anything, but instead confronted him with a question,

“What would have happened, Doctor, if you had died first, and your wife would have had to survive you?” 

“Oh”, he said, “for her this would have been terrible; how she would have suffered!”

Whereupon I replied, “You see, Doctor, such a suffering has been spared her, and it is you who have spared her this suffering; but now, you have to pay for it by surviving and mourning her.”

He said no word but shook my hand and calmly left the office.

*

Frankls teori bygger på sex grundtankar om människan. 

  1. The human being is an entity consisting of body, mind, and spirit. Frankls grundantagande nummer ett är att kropp och tankar är något vi har, själen eller anden är vad vi är
  2. Life has meaning under all circumstances, even the most miserable. Nummer två handlar om ”den yttersta meningen” Detta är lite svårt att förstå men den handlar om något som alla känner till och har upplevt ibland, det verkar finnas en ordning som går utöver det mänskligas lagar och förutsättningar. ”Det händer mot alla odds.”
  3. People have a will to meaning. Det tredje antagande är vår motivation att leva och agera. När vi ser att något är betydelsefullt är vi redo att stå ut med alla möjliga lidanden. Detta anses vara annorlunda än vår vilja att uppnå makt och njutning.
  4. People have freedom under all circumstances to activate the will to find meaning. Nummer fyra handlar om förändring av attityder vad det gäller oundvikliga öden. Frankl kunde testa de första fyra antaganden när han var instängd i koncentrationslägren.
  5. Life has a demand quality to which people must respond if decisions are to be meaningful. Det femte antagandet, handlar mer om den praktiska meningen i det dagliga livet, än om yttersta meningen. Till skillnad från den yttersta meningen kan denna innebörd hittas och uppfyllas praktiskt. Detta kan göras genom att följa värderingar, vår inre röst och vårt samvete.
  6. The individual is unique. Den sjätte antagande behandlar en känsla av mening som kan förstärkas av insikten att vi är oersättliga.

Förenklat kan man säga att Frankl menar att vi kan upptäcka mening i livet på tre olika sätt: (1) genom att skapa eller göra något (2) genom att uppleva något eller möta någon, och (3) genom den attityd som vi tar emot oundvikliga lidanden. Han säger att att allt kan tas ifrån en människa utom en sak: den sista mänskliga friheten att välja en inställning i en given situation.

Det låter enkelt. Det är det inte. Då hade alla tagit det till sig och varit lyckliga och känt livet meningsfullt. Men det är intressant att försöka förstå vad han kom fram till.

Här kan du se honom hålla ett tal, fullt av humor och intelligens. 

Så till dig som kämpar med hopplöshet. Det kommer andra tider. Du får försöka vila i att ditt sökande, som ibland kan känns så plågsamt och tungt, faktiskt leder framåt och är en del av din livsresa. Du kommer inte alltid befinna dig på samma plats som nu. Meningen med att du finns är inte alltid uppenbar och tydlig för dig, men livet är långt och någonstans utmed vägen kommer du ha en avgörande betydelse för en annan människa. Det är meningsfullt. Du är den meningen.

                    *

För mig har denna enskilda dagens mening bestått i att ha fått möta sommaren. Vara nära det levande, blommande landskapet. Det har varit en dag då, för att citera Astrid Lindgren, man känner livet i sig.

Jag har sett violer som inte alls var blyga utan flirtade med prästkragarna alldeles underbart skamlöst.

IMG_4151

Sett ett gammalt stallfönster som måste fått oxarna att njuta även om vintern.

IMG_4152

IMG_4156

Sett bomullsfält i tallskogen.

IMG_4142

Känt salta vindar slita i mitt hår. Sökt och funnit lä på en klippa nära vattnet.

DSC_0127

Klättrat upp i ett utsiktstorn och känt jordens dragningskraft i varenda darrigt steg uppåt, för att kunna se det här:

DSC_0115

“The morning wind spreads its fresh smell. We must get up and take that in, that wind that lets us live. Breathe before it’s gone.” 
― Rumi

Källa: www.logotherapyinstitute.org