Får hela människan plats?

by miobrev

Fristad, asyl, tillflyktsort, helig plats,

altarrum,reservat,

skyddsområde, tempel, tillflykt

IMG_0917

Orden i citatet ovan är synonymer till det engelska ordet “sanctuary”, kyrka eller helgedom. Är det associationer människor i allmänhet får när de tänker på kyrkor? När har man behov av en fristad, en tillflyktsort, asyl, ett reservat? Kanske i livets mest misslyckade stunder. Då man behöver komma undan från fördömanden och kritik. Då allt gått sönder och man behöver acceptans eller andras armar om sig. I tider av skilsmässor, missbruk, svek och lögner, då man gång på gång gör sig själv och andra besvikna. Hur kan det komma sig att så många upplevt kyrkan som en plats där man måste kuva sig och försöka vara godare än man lyckas klara av? Där inte alla sidor i det mänskliga livet är önskvärda eller får plats. Hur blev det så?

Att gå in i en främmande kyrka, i en främmande stad, stänga ljud och rörelser ute och möta tystnaden och dofterna i en mäktig stenkatedral. Det har jag alltid upplevt fascinerande. Då är man anonym. Utan namn, utan historia, utan förväntningar och krav. Bara jag  och Heligheten. Helheten.

IMG_1425

Just nu pågår en debatt om vilka som ska få vara medlemmar i pingstförsamlingar, om man ska kräva vuxendop för medlemskap eller inte. Jag får lust att skrika att ni har verkligen inte råd att lägga energi på den typen av frågor. Lägg ner det kravet idag! Helst igår. Det är liksom inte kö utanför era kyrkor. Ni har andra saker att lägga eneri och tid på. Frikyrkohistorien är full av uteslutningar, och full av människor som antingen aktivt tagit avstånd eller tyst dragit sig mot periferin för att det varit för svårt att klara av kraven. Som skrämdes av budskapet om helvetet så illa att de även i vuxen ålder kan känna paniken om det är oväntat lite folk på en plats. Har han kommit nu? Som blir rädda när de hör ordet Gud. Som inte lyckades att leva upp till att vara förvandlad. Gör något åt dem som fortfarande lider av de upplevelserna istället för att stå vid dörren och hindra nya människor från att komma in. Om det finns människor som vill hitta en fristad, en tillflyktsort, ett skyddsområde, ett reservat i er gemenskap, se vilket förtroende det är! Det finns fortfarande människor som längtar efter Gud och vill prata om det. Respekt till dem. Vem de än är, hur de än tänker och vart de än vänder sig. Man vill bli mött i sin längtan.

Det finns kyrkor som är annorlunda, jag vet det och har upplevt det. Som har besökare av alla slag. De som har präster och pastorer som vågar säga att vi inte vet hur allt är. Vi vet egentligen inte ens vem Gud är, men vi kan prata om hur det är att vara människa. Vi har inte alla svar, men vi delar förmodligen dina frågor. Vi erbjuder en stund av möjlighet att ta din andliga längtan på allvar.

En fristad. En tillflyktsort. En helig plats.

Man söker sig till platser där det är lätt att andas. Så öppna ett fönster till, slå upp ännu en dörr.

IMG_1185