Handlar den om dig?

by miobrev

”Handlar den om dig?”
”Hur mycket är det dina erfarenheter?”
”Är du och huvudpersonen lika?”

Ja det här är naturligtvis frågor som kommer upp, och det är inte helt enkelt att svara på. Det är ingen självbiografi är det korta svaret. Men. Naturligtvis är det mycket av författaren med i en berättelse, historien har ju kommit från, vävts ur, filtrerats genom författaren. Så en bok säger förstås något om den som skrivit den.

Man har ju en frihet som författare, att lägga tankar i huvudet på karaktärerna som man själv aldrig själv skulle stå för. Man kan låta dem göra saker man själv aldrig varit i närheten av. Det är lite som när man var liten och lekte med dockor, man levde sig in i andra världar, utgick ifrån det man visste och fantiserade sig till ställen man bara anade eller hade sett på avstånd och så var man där, skapade händelser och situationer och repliker. Jag minns att en av mina kompisar och jag hade gummiband i en hög bredvid våra dockor. Sedan sa hon att hennes pojkdocka skulle fråga min flickdocka om hon hade gummiband. Och det var något vuxet och kittlande med det där. Jag vet inte om hon visste vad vi syftade på, jag hade ingen aning men jag förstod så mycket som att det var något snuskigt och förbjudet med de där gummibanden. Sedan skulle dockorna ligga på varandra.  Vi besökte världar vi inte visste något om men som vi anade fanns där någonstans i framtiden.

Tillbaka till skrivandet. Min man och jag satt och diskuterade ett problem jag hade med en situation i en annan berättelse jag höll på att skriva.

”Men kan du inte låta Gösta komma och hjälpa henne då?” frågade han.
”Men har jag inte sagt det? Gösta dog ju för två veckor sedan”, svarade jag.
”Va, har han dött?”
”Ja, han fick göra det. Jag var tvungen att göra det, annars funkade det inte.”

Det slog oss hur levande berättelsen vid det laget blivit för oss båda två, och man kan ju undra vad folk tror om de sitter bredvid och hör på.

Så visst är man själv en del av berättelsen och berättelsen blir också en del av ens liv. Vilket inte betyder att författaren nödvändigtvis existerar i huvudpersonernas drag och tankar.

I min bok ”Om natten är samma himmel mörk” är mycket taget från mina erfarenheter och tankar. Huvudpersonen har till exempel en bakgrund som påminner om min, på vissa sätt. Det finns en anledning till att det är så. Det betyder inte att den är självbiografisk, det är en roman. Jag använder min frihet att flytta dockorna som jag vill. Men jag använder också min frihet att få vissa saker sagda genom texten. Det är en rolig lek, det här med att skriva. Man får göra som man vill.

Mer och mer börjar jag förstå att det gäller livet också. Man får göra väldigt mycket som man vill. Vi har mer frihet än vi anar och vågar tro. Vi är mitt i berättelsen om våra liv just nu. Det gäller att komma ihåg det.

DSC_0126

Det här paret till exempel, Simon & Lisa Bohm. De tog sig friheten att bo i Paris ett tag.

Och jag tog mig friheten att visa en bild från deras förlovningsdag.