Var så god, här är livet

by miobrev

Cafe i Chania

Att gå djupare in i livet. Vad betyder det? Kan man leva i utkanten av sitt eget liv? Kan man liksom skumma runt på ytan? Kan man kanske till och med trivas med det och må bra av det? Eller är det först när man kommer närmare, djupare, och känner sprickan ner mot det innersta som man kan känna sig riktigt levande? Jag vet att min önskan är att gå djupare in i mitt liv. Ge mig tid att tänka tankarna hela vägen ut. Ge mig tid nog att upptäcka om de fastnar i min egen censur. Göra nya saker, känna nya känslor, sjunga nya sånger, säga nya fula ord, läsa nya böcker, smaka på nya frukter.

Jag skulle bli galen om jag inte ibland ser till att göra något utanför det vanliga, en utmaning eller ett mål att hänga upp mina tankar på. Att få mitt inre att höjas över måstena. Något som lyfter mig ifrån vardagen och rutinerna, äta, jobba, sova, några veckors semester då och då. Jag tycker om min vardag och rutinerna, men det betyder inte att jag inte även vill känna känslan av att uppleva saker för första gången.

Mer än halva mitt liv har rimligtvis gått. Jag tänker att vi inte har tid att hålla varandra tillbaka, inte heller oss själva, tiden går så fort. Det enda rimliga är att uppmuntra varandra att följa vår längtan, hitta det som får hjärtat att slå lite fortare, göra det möjliga möjligt. För inte ens det möjliga gör vi ibland. Vi tror inte att det går, trots att vi vill det så att det värker i hjärtat.

Ibland behövs inte så mycket. Bara vi är där när det händer. Det kan vara glädjen när himlen djupnar i solnedgången och en fågel seglar över vattnet. Några riktigt välformulerade ord i en dikt. Frihet från oro. Känslan att göra något för första gången, känslan av frihet att få välja.

Du då? Vad vill du göra, vad drömmer du om, vad vill du lära dig, vad önskar du, vad tycker du om att tänka på? Vad får dig att känna dig levande? Du kanske vill påta i trädgården, bli en rosspecialist. Bada naken i havet. Flytta till New York eller Helsingborg. Ta en helg i Berlin eller några dagar i Barcelona. Gå en kvällskurs i foto eller sommarkurs i spanska vid Medelhavets kust. Plocka svamp eller mossa. Sitta på ett berg. Möta nya människor, få input, lära dig nytt. Möta dig själv?

Allt finns där. Varsågod, säger du. Tack, säger du.